Saturday, May 04, 2013

Straffeskatt for sjuke og uføre - pisk eller gulrot?



Unge Høyre har fått flertall på Høyre-landsmøtet for å kopiere de svenske Moderaternas straffeskatt for syke og uføre. "Hvis man mener at det alltid skal lønne seg å jobbe, må man enten straffe de som ikke jobber, eller belønne de som jobber. Vi velger å gå inn for en gulrot," sa Unge Høyre-lederen før landsmøtet. 

Hadde det enda vært så enkelt. I virkelighetens verden er det selvsagt slik at det som er positiv særbehandling for noen, oppleves som negativ særbehandling av andre. For den som blir sjuk, arbeidsløs eller ufør, og som av den grunn må begynne å betale mer i skatt, oppleves "belønningen" helt sikkert som noe annet. 

Uten sammenligning forøvrig, så kan dette illustreres med en parallell til Hellas. Greske politistyrker måtte tidligere denne uka bruke tåregass mot demonstranter fra det nynazistiske partiet Gylden Daggry, i et forsøk på å forhindre dem i å dele ut mat til fattige grekere. Atens borgermester, Giorgos Kaminis, mente partiets aksjon var hatefull, fordi de avkrevde id-kort av mottakerne. Slik kunne de forsikre seg om at innvandrere ikke skulle få noe av maten.  Kaminis kalte dette "rasistisk og fremmedfiendtlig velgjørenhet."

I tillegg til den åpenbare urettferdigheten er det også andre ting som er negative ved Høyres forslag om en straffeskatt. Én av dem er at det koster: ifølge Unge Høyre selv ti milliarder kroner i året. På sikt ønsker de også å trappe opp fradraget, slik de svenske Moderaterna har gjort. Det såkalte "jobbskattefradraget", som ble innført da Reinfeldt-regjeringen kom til makten i 2007, er nå på hele 21 900 kroner i året.

"Jobbskattefradraget er i realiteten en straffeskatt for uføre, syke og arbeidsløse, eller folk som står utenfor arbeidslivet i en kortere eller lengre periode. I Sverige er dette del av en helhetlig politikk som har gjort at forskjellene vokser dramatisk mellom de som har og de som ikke har jobb", har Wegard Harsvik, forfatter av boka Blåkopi, tidligere sagt til Aftenposten.

Hva så med sysselsettingseffekten, som Høyre begrunner straffeskatten med? Finansdepartementet har utreda effekten av et liknende forslag fra Venstre, og konkludert med at "Blant dem som allerede er yrkesaktive, vil forslaget trolig ha en negativ effekt på arbeidstilbudet". Og for ordens skyld: Arbeidsledigheten i Sverige er nå på 8,5 prosent, mens ungdomsarbeidsledigheten nærmer seg 25 prosent. Velbekomme - denne gulroten klarer vi oss uten!

No comments: