Friday, February 18, 2011

84 timers arbeidsuke uten overtid gir bedre og mer effektive sykehjem!

Under overskriften "De eldste fortjener det beste" kunne Erna Solberg for et og et halvt år siden begeistret rapportere fra det privatiserte sykehjemmet Ammerudlunden. Her fikk Oslo Kommune visstnok "mer igjen for ressursene enn andre sykehjem, slik at vi frigjør midler til å bygge flere sykehjemsplasser."

Solberg skjønte ikke hvorfor "de rød-grønne vil sette en stopper for gode tilbud som Ammerudlunden. Venstresiden er mer opptatt av hvem som driver sykehjemmet, enn om beboere og ansatte har det bra."

Adecco, som driver sykehjemmet, sørger nok både for kostnadseffektivitet og et sunt overskudd. Dessverre må dette gå på bekostning av beboerne og de ansatte - men skal man lage omelett må man som kjent knuse noen egg.

I går avslørte Nrk at sykehjemmet drives ulovlig, at de opererer med vaktlister på opptil 84 timer i uka uten overtidsbetaling og at ansatte sover i kjelleren. Dette skal ha foregått siden 2002. Ledelsen sier de trodde det var lovlig så lenge de ansatte selv ønsket det. Turnusen beskriver de som en "ønsketurnus."


Byråd Sylvi Listhaug (t.v.) sammen med Karina Michelsen  (i midten), frem til i fjor leder for Ammerudlunden sykehjem, nå ansvarlig for alle sykehjem som driftes av Adecco.


Alt er altså i sin skjønneste orden. Høyre- og FrP-byrådets tre bud - Frivillighet - Valgfrihet - Profitt - er fulgt. Om de ansatte ønsker å sove i en parkeringskjeller uten vinduer, fordi de jobber 84 timer i uka, så må de da få lov til det! Her er ingen tvang involvert, i alle fall ikke noen tvang Høyre og FrP er i stand til å gjenkjenne som tvang.

Forøvrig kan det være verdt å merke seg at Ammerudlunden også tidligere har vært omtalt i mediene. NHO Service har stolt fremhevet det som et eksempel til etterfølgelse, og Siv Jensen har også vært på besøk (om hun prøvde ut sovefasilitetene i parkeringskjelleren er uvisst). Det besøket vakte litt oppsikt, ettersom FrP i 2007 gikk til valg på at dobbeltrom på Oslos sykehjem skulle være avviklet innen 2008. Da Jensen kom på besøk - i august 2009 - ble hun imidlertid konfrontert av 83 år gamle fru Sivertsen som i likhet med mange andre på hjemmet fortsatt bodde på dobbeltrom.

Jensens svar var: "Dette er helt uverdig. Men nå er jo ikke dette et sykehjem som er eid av kommunen."

Høyre og FrP har alltid sagt at anbud, konkurranseutsetting og privatisering ikke er til hinder for at kommunen beholder ansvaret for tjenestetilbudet. Jensens svar tydet vel på at det motsatte er tilfelle: At den ansvarlige byråden (Sylvi Listhaug fra FrP) ikke har ansvaret for kvaliteten på private sykehjem. Hvem som har det, må gudene vite. Kanskje markedets usynlige hånd?

Om det er opp til Høyre, FrP og NHO Service har vi bare sett begynnelsen. Dagen etter Nrks avsløringer fra Ammerudlunden sier direktør Dag Ekelberg i NHO Service til Nrk: "Vi er optimistiske. Dette er noe som kommer."

No comments: