Tuesday, July 09, 2013

Fellesskaps-Norge eller forskjells-Norge?

Noen har etterlyst et prosjekt for den rødgrønne regjeringen, en visjon eller en reform som kan vekke engasjement og entusiasme. Det er litt merkelig. Ser vi på landene rundt oss, inkludert våre skandinaviske naboland, ser vi stor arbeidsløshet, lav eller negativ reallønnsvekst, og en rekke sosiale problemer. Det store prosjektet for Norges del burde bestå i å videreføre den politikken og den samfunnsorganiseringen som har bidratt til at vi har det så godt som vi tross alt har det.

Høyre-leder Erna Solberg har sagt hun ønsker "et helt annet samfunn". Frp-leder Siv Jensen har gått til frontalangrep på den norske modellen. Hva er det de er så misfornøyde med? De to partilederne peker særlig på fagbevegelsens sterke rolle når de kritiserer Norge. Solberg har sagt at LO står på toppen av lista over de som skal miste innflytelse dersom hun kommer til makten. Jensen ønsker å svekke tariffavtalene, og gjøre det mer attraktivt å være uorganisert. Både Høyre og Frp har stemt imot alle de viktigste tiltakene regjeringen har innført mot sosial dumping, og da særlig de tiltakene som har fungert som gode redskaper for fagbevegelsen.



Den rødgrønne regjeringen har prioritert arbeidet for å sikre et seriøst arbeidsliv med anstendige og likeverdige vilkår for arbeidstakerne. De forstår betydningen av at både arbeidstakere og arbeidsgivere er organisert, at lønnsdannelsen samordnes gjennom sentrale oppgjør, og at en høy andel av bedriftene er dekket av tariffavtaler. De rødgrønne har innført tre handlingsplaner mot sosial dumping med dette som målsetting. Uten tiltakene hadde arbeidslivet vårt sett helt annerledes ut.



Norge har hatt en historisk høy arbeidsinnvandring de siste årene, og i mange bransjer er lønns- og arbeidsvilkår under sterkt press. Det er naturlig, ettersom de fleste av arbeidsinnvandrerne kommer fra land med lønnsnivåer langt under det norske, og dessuten har en manglende erfaring med fagorganisasjoner fra hjemlandet. Å få løftet disse inn i den norske arbeidslivsmodellen er viktig for å sikre dem mot underbetaling, skader og uverdige boforhold. Men det er også viktig for å sikre de rettighetene organiserte arbeidsfolk har kjempet fram, og forhindre et "kappløp mot bunnen".

Arbeidslivspolitikk høres kanskje teknisk og vanskelig ut for mange. Men det dreier seg om noe så enkelt og grunnleggende som hva slags forhold som skal gjelde på arbeidsplassene våre, der vi tilbringer store deler av livene våre. Det dreier seg om en grunnleggende forutsetning for at folk flest skal kunne leve frie og gode liv: Anstendige lønns- og arbeidsvilkår, og retten og friheten til å kunne bestemme over seg selv. Å kunne si nei til uønsket overtidsarbeid, å kunne være med på utformingen og organiseringen av arbeidsplassen, å kunne ha tid til et liv utenfor jobben, med venner og familie.

Noen tror fagbevegelsen i Norge uansett er sterk nok til å sikre alt dette. Det er en farlig illusjon. Om vi får en regjering som ønsker å erstatte faste ansettelser med midlertidige, vil flere av oss bli henvist til en tilværelse der vi må sette livet på vent. Om vi får en regjering som er passive, eller kun ser arbeidsgivernes perspektiv i forhold til sosial dumping, vil mange av oss oppleve større press for å jobbe mer for mindre penger. Om vi får en regjering som ønsker å erstatte sentrale lønnsoppgjør med lokal "frihet" til å inngå avtaler, vil det være destabiliserende for økonomien, og føre til større lønnsforskjeller. Bompenger og lisensavgifter vil fortone seg som småpenger i forhold til hva den jevne mann og kvinne vil tape på en slik utvikling.



Ikke i noe annet land har man hatt en regjering som har arbeidet så målrettet for å oppnå likeverd og anstendighet for alle i arbeidslivet, som vi har hatt her i Norge. Om Høyre og Frp kommer til makten, vil det bli den mest høyreorienterte regjeringen Norge noensinne har hatt. Det vil bety at den rødgrønne regjeringens helhetlige og solidariske samfunnsprosjekt erstattes av en regjering med et ensidig arbeidsgiverperspektiv. En regjering som synes det er viktigere med skatteletter for de som har mest fra før, enn å sikre frihet og trygghet for den enkelte gjennom gode fellesskapsløsninger.

Valget er ditt den 9. september: Vil du ha fellesskaps-Norge eller forskjells-Norge?


No comments: