Tuesday, February 22, 2011

Erna vil ha polakkene, men vil polakkene ha henne?


I gårsdagens utgave av Dagsavisen kunne man lese at Erna Solberg "vil vinne valget med polakkene." Partiet vil nok få noen stemmer fra det polske miljøet. De har jobba målretta inn mot deler av det polske organisasjonslivet i Oslo, og appellerer særlig til selvstendig næringsdrivende med løfter om at "det skal bli lettere å starte bedrift i Norge". Nå er ikke dette særlig vanskelig heller i dag, men de vil helt sikkert lykkes hos folk som Jan Ozarowski, driftsdirektør i anleggsgratnerfirmaet Interverk AS. Han sier til Dagsavisen at "Arbeiderpartiets form høres ut som kommunistisk retorikk. Det er vi ferdige med".

Det store flertallet av polakkene som er her, er imidlertid arbeidere, ikke selvstendig næringsdrivende eller folk i lederstillinger. Mange av dem er organisert i Oslo Bygningsarbeiderforening. I neste nummer av Bygningsarbeideren (som alltid har stoff på polsk, litauisk og latvisk) vil de finne følgende artikkel på polsk, sammen med stoff om organisering i bemanningsselskapene, streiken i 2010 og allmenngjøring av tariffavtalene:

Å stemme i Norge

Til høsten er det lokalvalg i Norge. Alle over 18 år som har bodd her de siste tre årene, kan stemme. Oslo Bygningsarbeiderforening er en partipolitisk uavhengig fagforening, men vi er ikke politisk nøytrale. Sammen med andre fagforeninger i Oslo er vi i ferd med å samle inn og registrere saker medlemmene våre synes er viktige, for å reise dem som krav overfor de politiske partiene. Om du har innspill, setter vi stor pris på om du kontakter fagforeningen.

For noen partier har valgkampen allerede begynt. Særlig partiet Høyre har lagt ned mye arbeid i å få polske arbeidsinnvandrere til å stemme på seg. Det er oppsiktsvekkende frekt. Høyre er det partiet som mest konsekvent har stemt mot alle lover og tiltak som har gitt polske arbeidere viktige rettigheter i Norge. Sammen med Fremskrittspartiet har Høyre blant annet stemt mot loven om solidaransvar, som gjør det lettere å få den lønna man har krav på, og ordningen med regionale verneombud, som er innført for å bedre sikkerheten på arbeidsplassene.

Høyre og Fremskrittspartiet er også negative til ordningen med allmenngjøring av tariffavtaler, som har sikret at alle bygningsarbeidere i Norge, norske som utenlandske, har rett til en lønn å leve av.



Derfor: Stem hva du vil ved valget i september – men ikke på Høyre eller Fremskrittspartiet, dersom du ønsker et ryddig arbeidsliv!

No comments: