Thursday, October 10, 2013

Tvang forkledd som frihet: Søndagsåpne butikker

I regjeringens politiske plattform heter det at Høyre og FrP vil tillate butikker å holde åpent på søndager, også de over 100 kvadratmeter. Dette er alvorlig for de mange som jobber i varehandelen, men over tid vil det også ha en spredningseffekt til andre bransjer, og legge ytterligere press på dagens arbeidstidsordninger. Lederen i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, er klar på at vi må "beholde søndagen som en annerledes dag hvor samvær med familie og barn står i sentrum". Det er jeg helt enig med henne i.



Høyre sa i valgkampen at "vi vil selvsagt ikke tvinge noen til å holde åpent. Men dersom de næringsdrivende ser at det er grunnlag for å holde åpent på søndager, vil Høyre at de selv skal kunne ta den avgjørelsen." Områdeleder for Coops medlemmer i Lederne, Hege Wold, forklarer på forbilledlig vis at verden er litt mer komplisert enn som så. Han sier at mange butikksjefer ikke vil våge å holde søndagsstengt:

"Hvis konkurrenten din holder søndagsåpent, går folk heller dit, og da blir den butikken etter hvert førstevalget for kundene fordi de er mer tilgjengelige. Derfor tør ingen å stå utenfor. De ønsker jo å være med på utviklingen." 

NHO Handel har sagt de ikke ønsker søndagsåpne butikker, fordi det bare sprer omsetningen over flere timer. Ifølge en undersøkelse utført for Lederne ønsker 70 prosent av medlemmene i handelsbransjen heller ikke søndagsåpne butikker, fordi de frykter det vil ta fra dem fritid og gå ut over bedriftens inntjening. I befolkningen var det i en undersøkelse utført i september i år også et knapt flertall mot.

Det blir spennende å se om Frp og Høyre kommer til å la frimarkedsideologien få forrang, eller om de velger fornuften, friheten og fridagen.

No comments: